Aktivit je vápenato-sodný granulovaný bentonit na stabilizáciu ovocných štiav, hroznového muštu a vína adsorpciou proteínov a iných koloidov súvisiacich so zákalmi. Pri čírení sa najčastejšie používa v kombinácií s kremičitým sólom a kladne nabitým číriacim prípravkom na podporu flokulácie zákalov. Aktivit je granulovaný bentonit s veľkým merným povrchom, t.j. vysokoaktívny prípravok určený pre nápojárske technológie. Jeho oblasť použitia je vhodná najmä pri tých aplikáciách, kde čisto vápenaté bentonity neúčinkujú. Myslia sa tým, hlavne adsorpčné procesy určitých bielkovín, trieslovín a iných rušivých látok v prostredí s relatívne vysokým pH, resp. s nízkym obsahom kyselín.
Všobecné dávkovanie: Číriaci účinok závisí od pH, teploty a zákalu nápoja, ktorý sa má ošetriť.
Produkt | Dávka v g/hl |
Jablková šťava | 50 - 150 |
Farebné ovocné šťavy | 100 - 250 |
Cider | 50 - 150 |
Hroznový mušt | 50 - 150 |
Víno | 50 - 200 |
Aktivit sa pred použitím rozpustí v 5 až 10 násobnom množstve vody a nechá sa 4 až 6 hodín napučať (lepšie a účinnejšie je napučiavanie 12 hodín). Lepšie napučanie dosiahnete s použitím teplej vody (nie úplne horúcej). Pred aplikáciou skontrolujte vôňu pripravenej suspenzie. Nadbytočnú vodu nad suspenziou zlejte. Pri aplikácii Aktivit-u je nutné aby ošetrovaný nápoj nemal menej ako 12 °C. Vopred napučaná suspenzia sa pred pridaním zriedi nápojom, potom sa pridá do nádoby a dobre sa premieša v celej nádobe. Bentonit je potrebné stočiť/odfiltrovať do 7-14 dní.