Chmeľ Kohatu™ bol uvedený na trh v roku 2011 Novozélandským inštitútom pre výskum rastlín a potravín.
Ide o nižšiu odrodu Alpha (6-7%), ktorá je potomkom Hallertau Mittelfrüh, odkiaľ Kohatu zdedilo vysoký obsah humulénového oleja.
Toto vysoké percento humulénu (36-37% z celkového množstva oleja) dodáva komplexný drevitý a živicový charakter.
Kohatu má tiež vysoký obsah myrcénu (35-36%), ktorý mu dodáva veľmi sviežu arómu tropického ovocia, vďaka čomu je výborným chmeľom pre jednochmelené svetlé ale a session IPA.
Komerčné príklady: Množstvo jednochmelových IPA z pivovarov ako BrewDog a Cigar City
Pôvod: Pomenovaný podľa malej dedinky južne od oblasti pestovania chmeľu Nelson na Novom Zélande.
Svoj názov môže mať aj z maorského slova, ktoré znamená kameň alebo skala.