Cukromer podľa normy STN. Cukromer je balený v krabičke.
NÁVOD NA POUŽITIE CUKROMERU.
Cukromer sa vloží do roztoku pri 20°C a odčíta sa na stupnici v úrovni dotykuna menisku. Hodnota dielika ukazuje hustotu roztoku v týchto veličinách:1 : Roztok nahustený v pomere 10 l vody, pri 20°C /1 kg cukru, na meniskuUkazuje 10 dielikov.2 : V praxi 1 dielik na stupnici predstavuje 100g cukru do uvádzaného roztokupri 20°C. Čím redší je roztok, tým je dielik menšej hodnoty.3 : Ak je čistá voda bez cukru , cukromer ukazuje 0 pri 20°C..V kvasnom priemysle sa určuje zrelosť zákvasu tak, že sa urobí odber pre meraniedo sklenenej nádoby ,zistí sa teplota ktorá sa usmerní na 20°C. Vloží sa do nej cukromera odčíta sa hustota na menisku. Ak je ponor cukromeru ustálený a ukazuje približne2 dielce, je zákvas vhodný na pálenie. To však platí len v prípade, keď bol dostatočnesladký.Druhý ukazovateľ zrelosti zákvasu je, keď cukromer v zákvase pri optimálnej teploteuž viac neklesá a časový limit to neovplyvňuje. To znamená napr. : cukromer ostalstáť na 3,5 – 4 dielikov. Ďalej neklesá ani v priebehu 3 dní pri optimálnej teplote 20°C,zákvas sa dostatočne nevykvasil pre málo kvasníc.Vo včelárstve sa používa cukromer pri jarnom podnecovaní včelstiev, keď sa impridáva do krmidiel osladená voda. Najmä keď má včelár cukrový roztok o nepresnejhustote a chce ho zriediť na požadovanú koncentráciu k podnecovaniu( povzbudzovaniu)Pri konzervovaní zeleniny sa osvedčuje na určovanie sladkokyslého nálevu pri špeciálnychúpravách . Po skončení merania opláchnuť teplou vodou, vložiť do ochranného obalu( tubusu) a uschovať.