ErbiGel je kyslá potravinárska želatína živočíšneho pôvodu (prasacia). Je určená na aplikáciu v ovocných šťavách (muštoch), vo víne a v iných nápojoch. Želírovacia hodnota sa pohybuje v oblasti ideálnej pre ošetrovanie nápojov (90-100 Bloom). Vďaka kyslému pôvodu dochádza k vysokej reaktivite ErbiGel-u s prevažne kladne nabitými proteínmi.
- Kyslá želatína ideálne reaguje so zákalovými časticami v muštoch a vínach
- Účinná adsorbcia tanínov a trieslovín
V závislosti od zamýšľaného účinku sa odporúča určiť požadované množstvo pomocou predbežného testu. Číriaci účinok závisí od pH, teploty a zákalu nápoja, ktorý sa má ošetriť. Pri normálnom čírení zvyčajne stačí dávka 5-40 g/100 l. Pri ťažšie číriteľných nápojoch s vysokým obsahom polyfenolov treba počítať so zvýšeným dávkovaním.