Erbslöh PVPP je nerozpustný 100% polyvinylpolypyrolidón na odstraňovanie fenolových látok a ich oxidačných produktov. Tým odstraňuje z vín a muštov nepríjemné oxidačné defekty.
Účel použitia:
- Eliminácia prebytočných fenolov
- Harmonizácia aróm a chuti
- Preventívne a liečebné ošetrenie oxidácie
- Zníženie intenzity farby
Účel použitia | Dávka |
Bežné preventívne ošetrenie vína/muštu | 15 – 40 g/100 L |
Stredne naoxidované a zostarnuté vína | 30 – 70 g/100 L |
Silne zoxidované vína a mušty | do 80 g/100 L |
Maximálna povolená dávka | 80 g/100 L |
Ak maximálna prípustná dávka (80 g / 100 l) nie je dostatočná pre silne zoxidované a staršie vína, môže sa použiť dodatočná aplikácia Granucol® GE, Granucol® FA, alebo Kal-Casin. Kombináciou rôznych adsorpčných základných látok tak zabezpečí lepší číriaci a harmonizačný účinok. Erbslöh PVPP je možné kombinovať pri čírení aj s prípravkami: Vinogel CF, Hausenpaste, Gerbinol® CF či prípravky z rady LittoFresh®.
Ak je aplikácia Erbslöh PVPP spojená v kombinácií s iným prípravkom, Erbslöh PVPP sa dávkuje približne 2 hodiny pred pridaním zvyšných číriacich prípravkov.
Účinnosť prípravku Erbslöh PVPP sa zvýši napučaním vo vode po dobu 20-30 minút a potom sa aplikuje do celého objemu vína/muštu a dôkladne sa v ňom premieša. Suspenzia sa pripravuje rozmiešaním v 10-násobnom množstve vody. Oddelenie muštu/vína od kalov sa potom musí vykonať do 2 dní. V prípade ošetrovania zoxidovaných vín sa uistite, že je vo víne dostatok voľného SO2.