Hustomer na pivo
Návod k použitie
Odlejte testovanú tekutinu do odmerného valca. Ponorte hustomer do tekutiny pokiaľ nebude plávať na hladine. Jemne s ním zamiešajte aby sa odstránili všetky bublinky z povrchu, ináč Vám môže skresliť výsledok merania. Akonáhle sa hustomer ustáli na hladine tak môžete odčítať hodnotu. Dbajte na to aby sa hustomer nedotýkal odmerného valca. Odčíta sa hodnota ktorá je nad hladinou (podľa obrázka z originálneho návodu). Hustomer je kalibrovaný na teplotu 20°C. Pokiaľ je teplota roztoku vyššia alebo nižšia treba výsledok merania upraviť podľa originálneho návodu.
Aby ste mohli odhadnúť hodnotu alkohol musíte odmerať hustotu pred fermentáciou a výsledok porovnať v tabuľke.
Presný výpočet sa robí podľa vzorca:
Hustota pred fermentáciou: 1090 = 11,8% alkoholu
Hustota po ukončení fermentácie: 1010 = 1,3% alkoholu
Obsah alkoholu: 11,8 – 1,3 = 10,5 %
Ako vypočítať koľko treba pridať cukru?
Príklad: Ak chcete dosiahnuť hodnotu alkoholu 5,8%. V tabuľke v originálnom návode si nájdete (tretí stĺpec ktorý udáva množstvo cukru v gramoch na liter). Tam si prečítate že na toto množstvo alkoholu potrebujete 117g cukru/liter. Nameraná hustota je 1030 čo znamená 78g cukru/l. Výsledok je že treba pridať 39g/l cukru.
Vysvetlivky k prevodným tabuľkám na originálny návod:
Tabuľka hore:
Prvý stĺpec – nameraná hodnota
Druhý stĺpec – hustota v stupňoch OECHSLE
Tretí stĺpec – obsah cukru v g/l
Štvrtý stĺpec – obsah cukru v unciach na gal.
Piaty stĺpec – potencionálny alkohol
Tabuľka dole:
Vľavo – teplota v °C a °F
Vpravo – korekcia nameraných hodnôt