Kal-Casin je efektívny prostriedok na adsorpciu trieslovín, vyrobený na báze mliečnej bielkoviny. Granulačný proces počas výroby zaručuje ľahké rozpúšťanie. Použitie prípravku je efektívne všade tam, kde chceme dosiahnuť zníženie obsahu trieslovín v nápoji.
Náš Tip: obvzlášť vhodný pre korekciu hrubých tanínov v červených vínach
- Odstránenie pachov spôsobených vysokým obsahom polyfenolov
- Trpký tón, ktorý sa vyskytuje hlavne u vín pripravených mechanicky namáhaného hrozna (nešetrné zariadenie, vysoké tlaky lisu)
- Odstránenie a prevencia pred hnedými a oxidatívnymi tónmi
Ošetrenie sa môže realizovať prakticky v každej fáze technologického procesu, t.j. aj pred základným čírením. Pretože triesloviny vyskytujúce sa vo víne tvoria väzby aj s inými rušivými látkami, je optimálna aplikácia prípravku Kal-Casin až po základnom čírení, kedy je víno zbavené nečistôt. V prípade použitia kombinácie s aktívnym uhlím sa uhlie pridáva pred aplikáciou prípravku Kal-Casin v časovom rozostupe 1-2 hodiny. V závislosti od zamýšľaného účinku sa odporúča určiť požadované množstvo pomocou predbežného testu. Číriaci účinok závisí od pH, teploty a zákalu nápoja, ktorý sa má ošetriť.
Účel použitia | Dávka |
Ľahká čírenie | 2 – 5 g/100 L |
Odstránenie trieslovín | 5 – 20 g/100 L |
Senzorická korekcia tónov po prchavých kyselinách | 20 – 40 g/100 L |
Suspenzia sa pripravuje rozmiešaním v 10-násobnom množstve vody (najlepšie vlažnej) bez hrudiek a potom sa pridá priamo do vína a pomaly a dôkladne sa premieša v celom objeme vína. Oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 2-3 dní. Z dôvodov možnosti vzniku mikrobiologickej kontaminácie, nedoporučujeme pripravovať suspenziu Kal-Casin-u do zásoby.