Je to autentická frakcia monosacharidovej fruktózy prítomnej v hroznovej šťave. Vyskytuje sa vo forme bielych kryštálov s čistotou ≥ 98 %.
Vzhľad: biely kryštalický prášok
Sladivosť: Vysoká sladiaca sila (POD = cca 130 – 150 % v porovnaní so sacharózou), variabilná v závislosti od teploty a pH
Rozpustnosť: Vysoký stupeň rozpustnosti
Nemrznúca sila: znižuje teplotu tuhnutia, PAC = 1,9
Glykemický index (GI): Nízky = 20 - 25
Ostatné funkcie: - Môže sa použiť v nižších koncentráciách ako sacharóza, pre produkty so zníženým obsahom cukru a/alebo zníženým obsahom kalórií a nízkym glykemickým účinkom
- Vysoká hygroskopickosť a zvlhčujúci účinok
- Zlepšuje štruktúru a pôsobí proti kryštalizácii
- Pomalšie sa uvoľňujúci zdroj energie ako glukóza, ideálny pre dlhodobé aktivity
Aplikácie:
Gelato a zmrzlina: znižuje bod tuhnutia, vďaka čomu je výsledný produkt krémovejší a roztierateľnejší; zvýrazňuje prirodzenú chuť a vôňu (hlavne ovocné).
Pekárenstvo a cukrárstvo: podporuje dobré zhnednutie/zlatú farbu na povrchu (Maillardova reakcia) a príjemnú vôňu; prispieva k lepšej konzervácii vďaka zvlhčovaciemu účinku fruktózy
Nápoje: (Instantné produkty) Likéry & Koktejly: vysoká rozpustnosť vo vode; dobré synergické schopnosti s inými nízkokalorickými sladidlami;
Džemy a marmelády: Podpora ovocných vôni a chutí, možnosť použiť tvrdenie: 100 % z ovocia