Kupzit 100g

Citrát meďnatý na odstránenie sirky a iných fermentačných zápachov

Na sklade viac ako 10 ks
4,40 €
3,67 € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 8586015780561
Obj. číslo: 4621707

Kupzit® je inovatívny prípravok s citrátom meďnatým na odstraňovanie sirkovych pachov vo víne, ovocnom víne a iných fermentovaných produktoch. Kupzit® obsahuje 2 % citrátu meďnatého. Ten je nanesený na čistom, vysoko kvalitnom granulovanom bentonite. To uľahčuje aplikáciu a dávkovanie.
Kupzit® reaguje rýchle a selektívne so sulfánovými, nepríjemne zapáchajúcimi zlúčeninami ako sú sírovodík a merkaptány. Tieto zlúčeniny sa vyzrážavajú, pričom sa obsah medi pri správnom dávkovaní zvýši len bezvýznamne.

Bežne sa na odstránenie sirky používa/používal síran meďnatý (modrá skalica). Tento síran meďnatý sa však dávkuje vo veľmi malom množstve a tak sa ľahko stáva, že sa tento síran predávkuje a vo víne ostáva pachuť po medi.
Navyše síran meďnatý sa z ošetrovaného nápoja neodstráni a ostáva aj po číreni v ňom. 

Hlavne výhody používania Kupzit®-u:

  • Veľmi efektívne odstránenie sirky: sírnikové, sírovodikové a sulfitové pachy vo víne a iných fermentovaných produktoch: pach po cibuli, pach pokazených vajec, zhnitá zelenina
  • Veľmi efektívne odstránenie ležiacej sirky ktorá vznikla rozkladom kvasníc: zhnitá cibuľa, "fekálne" pachy
  • Uviaznuté pachy v červených vínach po jablčno-mliečnej fermentácii: diacetyl, merkaptány: kvasená kapusta, zhnitá kapusta a podobne
  • Váhu prípravku tvorí bentonit = veľmi malé množstvo medi sa dostáva do vína = aj keď sa dávka upraví +- 5 g/hl, nebude to mať vplyv na pachuť po medi na rozdiel od síranu meďnatého (modrá skalica)
  • Stočením/filtráciou sa meď odstráni z ošetrovaného produktu na rozdiel od síranu meďnatého (modrá skalica)
  • Kupzit® je biotický produkt

Dávkovanie a aplikácia podľa výrobcu:
V závislosti od zamýšľaného účinku sa odporúča určiť požadované množstvo prípravku Kupzit® pomocou predbežného testu. Číriaci účinok závisí od pH, teploty a zákalu nápoja, ktorý sa má ošetriť.
Zvyčajne je dávka v rozmedzí 5 – 20 g/hl, v ojedinelých prípadoch až 50 g/hl alebo aj viac, pričom treba dbať na max. možný povolený obsah kyseliny citrónovej vo víne.

Naše skúsenosti:

Účel použitiaDávka
Biele/Ružové vína bez sirky ktoré su uzavreté, pridusené a bez vône5 – 10 g/100 L
Nízka intenzita sirky10 – 20 g/100 L
Stredná intenzita sirky20 – 30 g/100 L
Veľmi silná intenzita sirky, "fekálne" pachy po rozklade kvasníc30 – 50 g/100 L
Slabé pachy po kvasenej kapuste po jablčno-mliečnej fermentácii v červených vínach5 – 15 g/100 L
Silnejšie pachy po kvasenej kapuste po jablčno-mliečnej fermentácii v červených vínach15 – 25 g/100 L

 

Kupzit® sa používa a dávkuje po pripravení suspenzie Kupzit® – jemne teplá voda v pomere 1:10. Suspenziu je nutné dokonale rozmiešať – bez zostatku hrudiek. Suspenziu Kupzit®-u dokonale premiešajte v celom objeme ošetrovaného nápoja. Po rozmiešaní do celého objemu okamžite prebieha reakcia, pričom sedimentácia zrazeniny prebehne počas 1 až 2 dní. Pri presnom dávkovaní sa nezvyšuje obsah medi, alebo len zanedbateľne, čiže nie je nutné ošetrovať víno následne modrým čírením. Kupzit® sa používa zvlášť, ale aj v kombinácii s iným číriacim prípravkom. V prípade kombinovaného čírenia sa Kupzit® pridáva ako prvý. Medzi jednotlivými prípravkami nechajte časový odstup 20-30 minút. Miešanie je je nutné po každom pridanom prípravku. Prípravok sa oddelí od vína stočením/filtráciou za 2-3 dni.

 

Súbory na stiahnutie: