Muštomer podľa normy STN. Muštomer je balený v krabičke.
NÁVOD NA POUŽITIE MUŠTOMERU.
Vzorka muštu sa naberie do odmerného valca kde vložíme muštomer.Množstvo muštu musí byť také, aby muštomer voľne plával. Nameraná hodnota sa zistína stupnici muštomeru v bode kde sa rovnovážna línia povrchu muštu dotýka stopkymuštomeru a ukazuje hodnotu na jej stupnici. Stupnica je vymedzená v rozpätíod 10° do 30° a udáva obsah cukru v priestorových (litrových) % čiže, 1° = 1 kg cukruna 1 hektoliter muštu pri teplote 20°C.Odčitáva sa menisku.Docukrovanie muštuBiele stolové víno sa v tom prípade docukruje bežne na 21°.Červené vína sa z pravidla docukrujú na 22°-22,5°.Kto chce sladšie a silnejšie červené víno docukrí na 23°.V praxi keď už máme zistené koľko treba docukriť, docukrujeme tak že naberiemedo odmernej nádoby primerané množstvo muštu, pridáme vopred vypočítané množstvocukru, rozmiešame aby sa cukor riadne rozpustil. Potom sa vleje späť do meraného muštu.Ak meraný mušt počas merania nemá potrebnú teplotu 20°C ,treba časť muštumierne prihriať a zmiešať s ostatným. Po použití opláchneme a vložíme do ochrannéhoobalu.