Refraktometer RBR 32 ATC

Ide o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou v rozsahu 0 až 32 °Bx. Presnosť merania je 0.2 %. Vhodný na meranie predovšetkým ovocných kvasov, zákvasov, cukernatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo

Na sklade 4 ks
45,- €
37,50 € bez DPH
Značka: Bez značky
Obj. číslo: 3115158

Ide o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou v rozsahu 0 až 32 °Bx. Presnosť merania je 0.2 %. Vhodný na meranie predovšetkým ovocných kvasov, zákvasov, cukernatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo vode), ale taktiež na meranie mliečnych nápojov, obsahu cukru v pivnej mladine (pivnej brečke), alebo na kravské mledzivo (kolostrum) a podobne.

Tento refraktometer ide použiť taktiež pre pestovateľské pálenie ovocia - predovčetkým meranie cukornatosti ovocného rmutu a kvasu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie). Cukronatosť zrelého ovocia, ktoré je pre prípravu kvasu pre pálenky najvhodnejšie, sa pohybuje do cca 30°Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrácie vybraných látok nižšie).

Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.

Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.

Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.

Rozsah stupnice

Rozlíšenie

0 až 32 °Bx

0.2 °Bx

Príklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.

Tip: použite naše výpočtové pomôcky - odhad výťažku alkoholu z ovocnej šťavy, výpočet cukornatosti roztoku

Obvyklé koncentrácie vybraných látok (ovocie, zelenina, plody atď)

Názov

°Bx

Názov

°Bx

olejové emulzie z vodou

0 až 7

jablková šťava, limonády sýtené CO2

10 až 22

pivná mladina

0 až 20

jarabiny

14

paradajková šťava

3 až 6

poloslivky

15 až 18

broskyňová šťava

6 až 12

durancie, duranče

15 až 22

pomarančová šťava

6 až 13

mliečne nápoje

16 až 21

marhule

8 až 11

slivky

18 až 22

višne

8 až 18

Borievka - bobuľa

30

hrušky

8 až 22

ovocné koncentráty

42 až 68

slívy

9 až 14

kondenzované mlieko

52 až 68

mirabelky

10 až 15

rastlinný olej

57 až 90

čerešne

10 až 18

cukrový sirup

58 až 80

horec - koreň

10 až 25

ovocný džem

60 až 70

Postup merania

Meranie mliečnych nápojov je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.

Všeobecné technické parametre

·Referenčná teplota 20 °C

·ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)

·Možnosť doostrenia

·Dĺžka ~ 175 mm

·Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja

·Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod