Ide o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou v rozsahu 0 až 32 °Bx. Presnosť merania je 0.2 %. Vhodný na meranie predovšetkým ovocných kvasov, zákvasov, cukernatosti ovocných a zeleninových štiav, olejových emulzií (obsah oleja vo vode), ale taktiež na meranie mliečnych nápojov, obsahu cukru v pivnej mladine (pivnej brečke), alebo na kravské mledzivo (kolostrum) a podobne.
Tento refraktometer ide použiť taktiež pre pestovateľské pálenie ovocia - predovčetkým meranie cukornatosti ovocného rmutu a kvasu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie). Cukronatosť zrelého ovocia, ktoré je pre prípravu kvasu pre pálenky najvhodnejšie, sa pohybuje do cca 30°Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrácie vybraných látok nižšie).
Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.
Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.
Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.
Rozsah stupnice
Rozlíšenie
0 až 32 °Bx
0.2 °Bx
Príklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Tip: použite naše výpočtové pomôcky - odhad výťažku alkoholu z ovocnej šťavy, výpočet cukornatosti roztoku
Obvyklé koncentrácie vybraných látok (ovocie, zelenina, plody atď)
Názov
°Bx
Názov
°Bx
olejové emulzie z vodou
0 až 7
jablková šťava, limonády sýtené CO2
10 až 22
pivná mladina
0 až 20
jarabiny
14
paradajková šťava
3 až 6
poloslivky
15 až 18
broskyňová šťava
6 až 12
durancie, duranče
15 až 22
pomarančová šťava
6 až 13
mliečne nápoje
16 až 21
marhule
8 až 11
slivky
18 až 22
višne
8 až 18
Borievka - bobuľa
30
hrušky
8 až 22
ovocné koncentráty
42 až 68
slívy
9 až 14
kondenzované mlieko
52 až 68
mirabelky
10 až 15
rastlinný olej
57 až 90
čerešne
10 až 18
cukrový sirup
58 až 80
horec - koreň
10 až 25
ovocný džem
60 až 70
Postup merania
Meranie mliečnych nápojov je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.
Všeobecné technické parametre
·Referenčná teplota 20 °C
·ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
·Možnosť doostrenia
·Dĺžka ~ 175 mm
·Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
·Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod