Jedná sa o optický refraktometer (brixmeter) vybavený stupnicou Brix v rozsahu 0 až 32 °Bx s rozlíšením odpočtu 0.2 °Bx a stupnicou SG wort na meranie špecifickej hmotnosti pivnej mladiny (pivnej brečky) a rozsahom merania 1.000 až 1.120 a s rozlíšením 0.001.
Univerálnu stupnicu Brix môžeme tiež použiť pri pestovateľskom pálení ovocia - predovšetkým na meranie cukornatosti ovocného kvasu a rmutu pri procese fermentácie (prirodzené alkoholové kvasenie). Ale ak nepotrebujete druhú stupnicu so specifickou hmotnosťou pivnej mladiny (SG Wort), doporučujeme "nepivnú" variantu RBR32-ATC.
Ak budete chcieť zmerať "silu" svojej výslednej pálenky, po destilácii kvasu v pálenici, doporučujeme refraktometer na meranie objemového percenta alkoholu.
Na meranie zrelosti hrozna doporučujeme typ učený priamo pre vinárov.
Refraktometer je vybavený automatickou kompenzáciou teploty.
Stupnica
Rozsah stupnice
Rozlíšenie
Brix (cukronatosť roztoku)
0 až 32 °Bx
0.2 °Bx
SG Wort (špecifická hmotnosť)
1.000 až 1.120
0.001
Príklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Inými slovami, v 100 g cukrového roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Tip: použite našu prepočtovú pomôcku - výpočet cukornatosti roztoku
TIP: Potrebujete merať viac veličín? Nakonfigurujte si vlastný špeciálny refraktometer!
Obvyklé koncentrácie vybraných látok (ovocie, zelenina, plody atď)
Názov
°Bx
Názov
°Bx
olejové emulzie z vodou
0 až 7
jablková šťava, limonády sýtené CO2
10 až 22
pivná mladina
0 až 20
jarabiny
14
paradajková šťava
3 až 6
poloslivky
15 až 18
broskyňová šťava
6 až 12
durancie, duranče
15 až 22
pomarančová šťava
6 až 13
mliečne nápoje
16 až 21
marhule
8 až 11
slivky
18 až 22
višne
8 až 18
Borievka - bobuľa
30
hrušky
8 až 22
ovocné koncentráty
42 až 68
slívy
9 až 14
kondenzované mlieko
52 až 68
mirabelky
10 až 15
rastlinný olej
57 až 90
čerešne
10 až 18
cukrový sirup
58 až 80
horec - koreň
10 až 25
ovocný džem
60 až 70
Postup merania
Měření pivní mladiny je velmi jednoduché. Na optickú časť refraktometru stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranolu (tým sa látka rozprestrie po meriacom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu.
Všeobecné technické parametre
·Referenčná teplota 20 °C
·ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30 °C)
·Možnosť doostrenia
·Dĺžka ~ 175 mm
·Kvalitné technické spracovanie, kovové telo prístroja
·Obsah balenia: odolné plastové púzdro, refraktometer, čistiaca handrička, pipeta na odber, malý skrutkovač, slovenský návod