Špeciálne vyvinutý Top adsorbent pre dokonalú technológiu v modernom vinárstve
SensoVin® je okamžite rozpustný adsorbent; na harmonizáciu vín. SensoVin® sa skladá z kazeínu, PVPP, želatíny a silikátov. Tieto komponenty sa navzájom doplňujú synergicky účinkujúcimi vlastnosťami.
Hlavné účely použitia SensoVin®-u:
- Korektúra hrubých, horkých a zoxidovaných tónov vo vínach. Ide hlavne o krášlenie vín pred flašovaním, kedy treba doladiť neharmonickú chuť. Prípadne skladovaných vín ktoré zostarli, alebo chytili oxidáciu. SensoVin® zároveň pomáha bielym a ružovým vínam podporiť ovocnosť vo vôni.
- Základné čírenie: SensoVin® je možné použiť v tzv. Dvoj kombinácii s bentonitom (Nacalit), kedy sa v jednom kroku odstránia horké a hrubé chuťové vady a zároveň sa víno zbavuje bielkovín bentonitom. V tomto procese sa SensoVin® aplikuje ako prvý, dôkladne sa premieša vo víne a za 20-30 minút sa aplikuje bentonit (Nacalit) a víno sa opäť dôkladne premieša. Oddelenie vína od kalov potom robí po 7-14 dňoch.
Účel použitia | Dávka | |
Základné čírenie tzv. Dvoj kombinácia | Preventívne ošetrenie vína | 5 – 10 g/100 L |
Mierne horká a nečistá chuť | 10 – 15 g/100 L | |
Výrazná horká chuť | 20 – 40 g/100 L | |
Harmonizácia vín, korektúra chute, vady vín | Naoxidované vína | 10 – 40 g/100 L |
Zostarnuté vína | 20 - 50 g/100 L | |
Pichľavý zápach | 25 - 60 g/100 L | |
Vysoká intenzita farby vína | 20 - 60 g/100 L |
SensoVin® sa môže aplikovať priamo do vína bez rozpúšťania za stáleho miešania vína. Účinok sa však zlepší rozpustením v miernej vlažnej vode a potom sa pridá priamo k vínu a pomaly a dôkladne sa premieša v celom objeme vína. Ošetrované víno by malo mať aspoň 12 °C a viac. Pokiaľ sa SensoVin® používa samostatne, prípadne s iným prípravkom vo víne (iný prípravok ako bentonit), oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 3 dní. Pokiaľ sa SensoVin® používa spolu s bentonitom – tzv. Dvoj kombinácia, oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 7 až 14 dní.