Balenie obsahuje suroviny pre pivo karamelovej farby aj chuti s jemnou dochuťou lieskových orechov. Chmely dodajú príjemnú a vyváženú arómu s optimálnou horkosťou.
Slad podľa receptu
Chmeľ podľa receptu
Kvasnice Safale US - 05
Vrecko na chmeľ
Dextróza nie je súčasť balenia
Obsah balenia:
Caramel IPA – MoCa
Pale Ale Weyermann – 5 kg
Caramunich I Weyermann - 350 g
Caraamber Weyermann - 300 g
Red Ale Melanoid Viking - 230 g
Chmeľ Mosaic – 85 g
Chmeľ Cascade - 100 g
Kvasnice Safale US – 05
Slad dáme do 14 l vody s teplotou 37 °C, zahrievame a následne držíme pri týchto teplotách
53 °C – 15 minút
67 °C – 50 minút
72 °C – 30 minút
78 °C – 5 minút
Všetko z hrnca premiestnime do vysladzovacej nádoby (platí pre „dvojkýblovú metódu“) a pomaly precedíme (vysladzujeme), sladina tečie do hrnca, v ktorom sme varili. Prvých cca 5 litrov sladiny, ktoré nám vytečú, nalejeme späť do vysladzovacej nádoby, potom dolievame vodu s teplotou 80 °C, vysladzovanie končíme v momente, keď nám tečie už len mierne zafarbená, málo sladká tekutina (sladina). Slad pohltí časť vody, je teda nutné doliať sladinu v hrnci vodou na požadované množstvo (v tomto prípade 23 l). Sladinu privedieme do varu a nasleduje chmeľovač.
Chmeľovar (100 °C) – celková doba chmeľovaru je 60 minút, postupne sa pridávajú chmeľu
1. začiatok varu 25 g Mosaic – varíme 60 minút
2. po 45 minútach 40 g Cascade – varíme 15 minút
3. po 55 minútach 40 g Cascade – varíme 5 minút
Po ukončení chmeľovaru máme tzv. mladinu, tú rýchlo schladíme na 22 °C (zákvasná teplota) a potom premiestnime hadičkou do kvasnej nádoby (pozor na chmeľ na dne hrnca). Pokiaľ nemáme chladič, hrniec s mladinou schladíme vo vani s chladnou vodou, na hrnci pri chladení máme stále pokrievku – v tomto období je mladina extrémne náchylná na kontamináciu kvasinkami a baktériami zo vzduchu.
Pridanie kvasiniek – kvasinky nasypeme do prevarenej vody (cca 2,5 dcl) s teplotou 22 °C a necháme 30 minút stáť (nádobu s kvasinkami majme zakrytú, nech sa do nej nedostane nič zo vzduchu), potom ich prilejeme do kvasnej nádoby. V tomto prípade je ideálna teplota na kvasenie 19-21 °C. Akonáhle bude pivo vykvasené (približne 3-7 dní) pridáme do kvasnej nádoby 60 g chmeľu Mosaic a 20 g chmeľu Cascade, ktorý dáme do priloženého vrecka, po ďalších 3–5 dňoch stáčame pivo do fliaš.
Aby pivo penilo a malo bublinky (říz), pridáme doň pred stočením do fliaš nevykvasenú mladinu (pozri nižšie), alebo glukózu (Dextrózu). Vo fľaši sa tak opäť rozbehne kvasenie, kvasnice vo fľaši spotrebujú vzduch, tým sa pivo zakonzervuje, zároveň pri kvasení vzniká CO2, ktorý pivo nasýti. Glukózu (Dextrózu) pridávame do fľaše pred stočením piva, dávkovanie 3 g/0,5 l.
Mladinu odoberáme po schladení do dezinfikovaného pohára, ktorý dobre uzavrieme a umiestnime do chladničky (možno aj zamraziť). Vytiahneme ju až pred stáčaním do fliaš, kedy sa táto mladina prileje do kvasnej nádoby k mladému pivu. V tomto prípade je potrebných cca 1,5 l mladiny.
Na dne fľaše sa po cca dvoch dňoch objaví usadenina kvasníc – toto nie je závada, je to známka toho, že pivo vo fľaši dokváša. Po 14 dňoch vo fľaši môžeme pivo začať piť.