LittoFresh® Sense selektívne odstraňuje fenolové zložky, ktoré sú zodpovedné za adstringentné a horké tóny. Odstránením týchto látok sa prejavia pozitívne senzorické vlastnosti vína práve ktoré sú maskované za horkými príchuťami. Senzorická kvalita vína tak získa na výraznosti. LittoFresh® Sense taktiež odstráni jemné nežiaduce pachy vo vôni. Celková adsorbcia nečistôt má veľmi malý vplyv na odrodovú vôňu vína. LittoFresh® Sense je možné použiť aj pri základnom čírení vína, v tzv. Dvoj kombinácii s bentonitom (Nacalit).
LittoFresh® Sense sa skladá z rastlinných proteínov, bentonitu a kremičitanov a je ľahko suspendovateľný.
LittoFresh® Sense neobsahuje kazeín a nepodlieha podmienkam na označovanie o alergénoch.
Vhodné na výrobu vegánskych vín.
Účel použitia | Dávka |
Jemné doladenie chuti a uvoľnenie arómy | 5 – 10 g/100 L |
Harmonizácia chuti a odstránenie malých chýb vo vôni | 10 – 20 g/100 L |
Odstránenie horkých fenolových zložiek | 20 – 30 g/100 L |
Maximálna povolená dávka | 100 g/100 L |
Suspenzia sa pripravuje rozmiešaním v 10-násobnom množstve vody (najlepšie vlažnej) bez hrudiek, nechá sa napučať 3 až 6 hodín a potom sa pridá priamo k vínu a pomaly a dôkladne sa premieša v celom objeme vína. Oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 3 dní.
Základné čírenie: LittoFresh® Sense: je možné použiť v tzv. Dvoj kombinácii s bentonitom (Nacalit), kedy sa v jednom kroku odstránia horké a hrubé chuťové vady a zároveň sa víno zbavuje bielkovín bentonitom. V tomto procese sa LittoFresh® Sense aplikuje ako prvý, dôkladne sa premieša vo víne a za 20-30 minút sa aplikuje bentonit (Nacalit) a víno sa opäť dôkladne premieša. Oddelenie vína od kalov potom robí po 7-14 dňoch.